Nieuws en foto's van de Nederlandse zeescheepvaart
Tewaterlating 21 december 2004

Olievlekken Flinterstar drijven naar Zeeuwse wateren

België is bezig met het opruimen van twee olievlekken voor de Belgische kust. De Belgen krijgen daarbij hulp van Nederlandse collega's, zegt Rijkswaterstaat.

De vervuiling is ontstaan bij een botsing tussen een gastanker en een vrachtschip vannacht, zo'n acht kilometer voor de kust van Zeebrugge.
Na het ongeluk zonk het Nederlandse vrachtschip 'Flinterstar .

De olievlekken komen uit het vrachtschip; de gastanker is beschadigd, maar lekt niet. De 3 kilometer lange olievlekken drijven naar verwachting rond 20.00 uur de Nederlandse wateren voor de Zeeuwse kust binnen.

De 'Flinterstar' had 73 ton zware olie en 125 ton lichte dieselolie aan boord. Het schip was met kraanonderdelen en ijzerafval op weg naar het Spaanse Bilbao.

Het vrachtschip ligt op een zandbank.
De beschadigde gastanker is naar de haven van Zeebrugge gesleept.

De 'Flinterstar' lekt nog steeds olie. Het is volgens de VRT wachten op laagwater om te zien wat er gebeurt. Mogelijk verliest het schip op de zandbank dan aan stabiliteit en scheuren de olietanks van het schip verder. Bron Nos.nl

© Louwe Nentjes aan boord mv 'Schokland'

Flinter star 1


Snel besluit over berging 'Flinterstar'

De directie van rederij Flinter laat dinsdagmiddag met behulp van duikers een eerste inspectie uitvoeren naar de staat van de deels gezonken 'Flinterstar'. Aan de hand van die inspectie wordt in samenspraak met de verzekeraars besloten op welke wijze het Nederlandse schip het beste kan worden geborgen.

Dat zegt directievoorzitter Bart Otto van de rederij. Volgens hem heeft het schip een gat in de achtersteven, waardoor de machinekamer en een deel van de ruimen water maken. Door dat gat stroomt volgens hem ook in kleine hoeveelheden olie de Noordzee in.

"De vraag is of het schip total loss is of nog kan worden gerepareerd", aldus Otto. Door de ligging van het schip op een zandbank nabij een drukbevaren vaarroute richting de Westerschelde, kan de 'Flinterstar' daar niet lang blijven liggen. Bron Transport-online.nl

© Louwe Nentjes aan boord mv 'Schokland'

Flinter star